Mökin historia

1957 TIMO SYNTYY JA OPPII KÄVELEMÄÄN JA MÖKKIÄ RAKENNETAAN

Ison Mökin rakennustyöt alkoivat vuonna 1957, ja se valmistui kesällä 1958 samaan aikaan kun Timo oppi kävelemään. Tontti oli edellisenä vuonna lohkottu Iso-äidin ja papan (Helvi ja Matti Mäkelä) omistamasta Salorannan tilasta yhden markan kauppahintaan. Mökin rakentamisessa oli mukana Erkki-setä sekä talkoissa Toivakkalaisia ainakin Takalan Jaska ja, Roihan Veli-Mikko.

Rantáan tehtiin seuraavana vuonna turvekattoinen savusauna, jonka hirsikehikko oli peräisin Toivakasta. Kehikon siirtoon osallistui myös Mannisen Jorma Huikosta. Turvekatto muutettiin huopakatoksi 1960 ja 1970 luvun vaihteessa. Muutostyössä Tarmo löi vasaralla sormeensa ja oli siitä lähtien yleensä työnjohtopuolella.

1960 MUMMON MÖKKI JA MAIDON HAUSSA

Punainen mökki rakennettiin Tarmon piirustuksilla "Englantilaistyyliseksi" majapaikaksi isoäidille ja papalle vuoden 1960 paikkeilla.

Alkuvuosina maitoa ja munia haettiin Salorannasta, mutta kun Saloranta meni 1964 maissa myyntiin ja Sunqvistin pariskunta ei enää toimittanut maitoa, siirryttiin Hitonlahden asiakkaiksi. Maitohinkkiä ei saanut heilutella kantaessa, jotta pinnalta saatiin kermat otettua tuoreeltaan. Kovin temppu olikin siis hinkin pyöräyttäminen yläkautta ympäri ilman että maíto läikkyisi maahan. Posti tuli myös ensin laatikkoon, sitten nelostien varteen ja loppujen lopuksi se olisi pitänyt hakea Vehniältä. Kun uusi nelostie valmistui 1966-7, niin kulkeminen mökille nopeutui olennaisesti.

Alaportin ja yläportin välistä hakaa hallitsi vuosien 1960-1969 välisenä aikana Virkku hevonen, jota oli syytä juosta karkuun, sillä se töni turvallaan ja saattoi näykäkä takista, jos ei ollut leipäpalaa tuliaisina ja kulkuverona annettavaksi. Välillä haassa oli myös lehmiä, jotka talloivat pottumaan aina kun pääsivät karkuun. Siksi koko tontti ympäröitiin 1960 luvun alussa piikkilankaestein.

Pihassa asusti myös karhukoira Tero, joka sai poikasena salamaniskun juoksuhihnansa kautta, ja kunnostautui sen jälkeen lähinnä kaivelemalla isoja koloja puiden alle ja asettumalla aina niihin pelkäämään pauketta. Pyssyllä ammuttaessa se juoksi kaukaakin kotiin ja meni pöydän alle piiloon.

1970 ELINTASO NOUSEE

Isossa Mökissä oli alunperin avoin kuisti, johon kuitenkin myöhemmin laitettiin lasit, koska tuuli kävi siitä talon alle. Samalla unohtui perustusten tuuletus, jonka sitten saimme maksaa lattian korjauksena vuonna 2002 alkaen. Ison mökin katto on uusittu vuonna 1980 Moskovan Olympialaisten aikaan kun Kaarlo Maaninka voitti hopeaa 10000 juoksussa. Toisen kerran katto uusittiin kesällä 2004, jolloin oli tasan kolme satamataonta päivää 7.-9.7. 04 ja homma saatiin tehtyä Hirvasen Erkin suosiollisella avustuksella.

Tontilla viljeltiin mansikoita, perunaa ja vihanneksia niin että parhaana vuonna tuli mansikkaa toistasataa kiloa. Ongelmana oli usein kastelu ja vettä saatiinkin kantaa urakalla kesästä toiseen. Niin kauan kun isoäiti (n. 1980 luvulle saakka) jaksoi patistaa, viljelys pelasi, sittemmin puutarhan hoito on ollut luonnonmukaisempaa.

1975 PROJEKTI: JATKUVASTI LÄMPIÄVÄ SAUNA

Saunamaja rakennettiin vuonna 1975. Rakennus alkoi toukokuussa äitienpäivänä, jolloin alettiin kaivaa monttua, jota kaivettiin itseasiassa juhannukseen saakka. Sitten tehtiin perustukset ja rakennustarkastaja kävi heinäkuun alussa katsomassa että ompa hyvin merkitty talon paikka, kun on betonitolpatkin jomaassa ja viemärikaivo täytettynä. Hieman viistoon vetämällä saatiin mittaa rantaan sallitut 25 metriä, olihan vesi sopivasti alhaalla. Kehikko tuli vesisateessa heinäkuun alussa ja mökki olim pystyssä parin viikon kuluttua. Tarkin mies oli raksalla muurari, jolle piti olla sekä pullo kossua per päivä että valmis ruukki ja yksi assistentti koko ajan. Piipusta tuli harvinaisen suora.

1977 PROJEKTI: SÄHKÖT

Sähköistys tapahtui 1977, mikä oli suuri edistys sitä edeltäneeseen kosteutta tuottavaan ja räjähdysalttiiseen nestekaasulämmitykseen ja valoon. Ja saatiin samaan aikaan keittiöön sähköhella. Toisaalta sähköistys oli takaiski myrskylyhty ja öljylampputeollisuudelle sekä myös grillaustekniikka jäi hetkeksi taka-alalle.

1980 PROJEKTI: KIRJAN TEKO

kesällä oli suurena projektina purjelautailukirjan tekeminen, johon mobilisoitiin koko suku. Ison mökin katto on uusittiin vuonna 1980.

1982 UUSIA HAHMOJA HIEKKAKASALLA

Itikat syövät uudella hiekkakasalla, mutta Kati on oppinut kävelemään maastossa ja melkein jo puhuukin, Käyntietäisyys kasvaa.. Kajaani on kaukana.

1983 SEURAAVA HIEKKAKASAN KAIVELIJA

1985 KOLMIKKO ON KOOSSA

1986 VAPAA-AIKAA

Nuotiopaikalla alettiin pitää tulia saunamajan valmistuttua, mutta varsinaisesti huippuajankohta oli vuoden 1986 Meksikon Jalkapallon MM-kisojen Argentiina-Englanti ottelu, joka tuli keskellä yötä, ja jonka jälkeen koko porukka oli huomaamattaan parin sentin tuhkakerroksen alla jännitettyään liikkumatta parituntia, poltellen itikoiden haitoiksi vanhoja kuit´vettuneita saunavastoja.

TARINOITA IHMISISTÄ

1966 Pappa istuu viimeisen kerran keinussa

1973 Neljän kilon lahna ja uusi riimuverkko

1974 Romantiikkaa kahdelle kynttilän valossa eli Porin Matin lumous

1977 23 haukea peräkkäin.

1986 Maradoonaaa...

1990 Isoäidin mansikkamaa sammuu.

1990 Juhannuskokko rajähtää

"laitetaampa siihen vanhat mopon pensat. Älä vielä raapase!!!"

1992 Prinsessan murha

1993 Tarmon viimeinen halon hakkuu.

1998 Kaarinan viimeinen mökkisauna

TARINOITA NYKYAJASTA: EILINEN ON JO HISTORIAA:

2000-2004 Ison mökin peruskorjausurakka

Nämä tarinat aloitti Vesa